De voordelen van aluminium

Waarom een aluminium boot?

Aluminium boten zijn ten opzichte van polyester boten duurzamer, eenvoudiger te repareren en aan te passen naar de wensen van de klant/eigenaar en bovendien niet brandbaar. Een aluminium boot roest niet en heeft een hoge restwaarde.

Aluminium heeft een betere verhouding in sterkte/gewicht dan de meeste andere scheepsbouwmaterialen. Zo is aluminium enorm vormvast: het zal dus niet snel vervormen. Een aluminium boot weegt al gauw zo’n dertig tot veertig procent minder dan een even grote polyesterboot, en 45- tot 55% minder dan een vergelijkbare stalen boot. Het lichtere gewicht heeft een aantal voordelen. Zo krijg je bij gelijke afmetingen o.a. meer snelheid en verbruikt een aluminium boot met hetzelfde voortstuwingsvermogen minder brandstof.

Aluminium wordt met behoud van kwaliteit keer op keer gerecycled. Het omsmelten kost maar vijf procent van de energie die nodig is om nieuw aluminium te maken. Het oudste aluminium zeewaardige jacht uit 1936 is nog steeds in de vaart.

Een aluminium boot is erg sterk. Het is bestand tegen krachtige vervormingen die staal of polyester doen scheuren terwijl aluminium dan slechts buigt. Aluminium boten zijn ook eenvoudiger te repareren dan polyester boten. Bij aluminium boten kunnen deuken meestal eenvoudig worden uitgedeukt met een hamer. En als het echt nodig is kan een ernstig beschadigd deel worden uitgezaagd en worden vervangen.

Omdat aluminium boten niet worden gevormd in een mal, zoals bij polyester boten, zijn aanpassingen goed uit te voeren. Onderdelen als consoles, railingen, tanks en bolders kunnen redelijk eenvoudig verplaatst worden of gewijzigd. Ook het inkorten van een zitting, verstevigen van de spiegel of aanpassen van de sprayrails behoort tot de mogelijkheden.

Een aluminium boot is bijna twee keer zo licht als een polyester boot. Dit maakt ook dat ze makkelijker hogere snelheden kunnen bereiken met minder motorvermogen. En ander voordeel van minder gewicht is dat aluminium boten zeer makkelijke trailerbaar zijn. 

Of beter nog… zo goed als onderhoudsvrij. Dat scheelt tijd en geld! Bescherming d.m.v. verf aan de buitenkant is niet nodig. Tevens is het materiaal zeewaterbestendig en goed bestand tegen weersinvloeden zoals vocht, uv-straling en wind. Aluminium kan niet roesten, rotten of kromtrekken. Met een aluminium boot weet je dat je goed zit.  

Onze boten zijn standaard voorzien van een anode. Een anode kun je zien als offerblok. Het blok is gemaakt van magnesium of broos aluminium, een mindere metaalsoort dan aluminium. Daardoor trekken ongewenste deeltjes in het water naar de anode toe en niet naar de boot. Wil je meer weten over een anode? Klik hier.

Facebook
Twitter
LinkedIn