DSC_5796

Op het water zien we elektrische ontwikkelingen steeds meer toenemen. Zo zijn er bijvoorbeeld steeds meer gebieden waar je niet meer met een verbrandingsmotor mag varen, maar alleen nog met een elektrische boot. Gemeenten, zoals Amsterdam en Utrecht verbieden nu, of in de nabije toekomst, het varen met een verbrandingsmotor in hun grachten. Met de aankoop van een – of het gebruik van een – elektrische boot ben je dus helemaal ‘toekomstproof‘.

Wij merken bij Alumax dat, naast het milieueffect, ook stilte een drijfveer is om elektrisch te gaan varen. Wanneer de motor bijna geen geluid meer maakt kun je meer genieten van de stilte op het water of natuurlijke geluiden van de omgeving. Naast de eerdergenoemde stedelijke gebieden zijn er ook steeds meer gebieden ‘in de provincie’ die lawaaiige scheeps- of pleziervaart ontmoedigen of verbieden. Zo zijn er bijvoorbeeld stille vaarroutes in Friesland waar je alleen mag varen met een elektrische boot. Dit soort ontwikkelingen zien we op steeds meer plekken in Nederland opduiken. De voorloper hiervan is natuurlijk Giethoorn, waar verhuurders al sinds 1992 uitsluitend elektrische boten mogen verhuren.

In tegenstelling tot vroeger zijn accu’s niet meer zó zwaar, snel leeg of onbetrouwbaar. De accu’s die Alumax Boats gebruikt voor onze elektrische boten zijn relatief licht van gewicht, laden sneller en kunnen dieper ontladen. Kies je voor lithium accu’s, dan zijn de voordelen nog groter, maar daar betaal je dan ook meer voor. Wij verwachten dat dit prijsverschil in de komende jaren zal krimpen. Parallel aan de opkomst van het elektrisch varen komen er steeds meer oplaadpunten beschikbaar. De opkomst en ontwikkeling van het elektrisch varen heeft ook gevolgen gehad voor het ontwerp van onze boten. We hebben met kleine aanpassingen de vorm geoptimaliseerd zodat comfort en gemak nog steeds gegarandeerd wordt.

We leven in bijzondere tijden waarin er veel van ons gevraagd wordt. De behoefte aan ontspanning stimuleert de vraag naar andere vormen van vermaak. Varen met bijvoorbeeld de elektrische The Next sloep staat gelijk aan ultiem genieten en onthaasten in een rustige omgeving.

Je kiest met een elektrische boot dus niet alleen voor elektrisch varen omdat het in de toekomst moét, maar omdat het kán.

Share: