Meer dan alleen zwagers

Vanuit een garage in Hasselt (OV) startten Remko Germeraad en Jarno Visscher in 2003 in hun vrije uren met hun eerste bedrijf: Zwagers Boating. Een naam die niet zomaar gekozen was want behalve zakenpartners waren, en zijn, Remko en Jarno ook zwagers van elkaar.

Zwagers Boating hield zich aanvankelijk nog bezig met het (om)bouwen van polyester bootjes. Maar als snel stapten de mannen over naar het veel duurzamere aluminium. Die keuze bleek een schot in de roos te zijn want de garage in Hasselt werd door de zich snel vullende opdrachten portefeuille al snel ingeruild voor hun eerste echte bedrijfspand in Zwartsluis. En amper vier jaar na de start in Hasselt en twee jaar na de verhuizing naar Zwartsluis, vestigde Alumax Boats, want zo heette het bedrijf inmiddels, zich in een gloednieuw eigen pand midden in de (zee)haven van Meppel.

Havenondernemer van het jaar

De groei van het bedrijf zette zich ook in het nieuwe pand in Meppel voort en dat bleef in de jaren die volgden niet onopgemerkt. In 2017 werden Remko Germeraad en Jarno Visscher door havenbedrijf Port of Zwolle uitgeroepen tot ‘Havenondernemer van het jaar’. Daarmee werden zij de eerste Havenondernemer van het Jaar van het nog jonge samenwerkingsverband van de havenbedrijven Meppel, Zwolle en Kampen. Germeraad en Visscher kregen tijdens het jaarlijkse Havendiner de prijs overhandigd door Bart Kuipers (Haveneconoom aan de Erasmus Universiteit) en Barbara Visser (toen Tweede Kamerlid VVD, tegenwoordig Staatssecretaris van Defensie).

Haveneconoom Bart Kuipers meldde namens de jury dat Alumax een stevige groei had doorgemaakt. “De afzetmarkt van Alumax groeide daarbij steeds verder, tot over de landsgrenzen heen. Het succes zet zich steeds verder voort. De bomvolle orderportefeuille, met daarin onder andere enkele brandweerboten, watertaxi’s en tenders, heeft tot gevolg dat Alumax bijna letterlijk uit zijn voegen barst.” 

Olympische spelen

Van de garage in Hasselt naar de moderne werf in Meppel. In al die jaren is er veel veranderd maar de kenmerkende no-nonsense cultuur is altijd hetzelfde gebleven. Inmiddels werken er 19 mensen bij Alumax en varen de aluminium boten van Alumax door heel Nederland; onder andere in de grachten van Amsterdam, Leiden en Zwolle en in de havens van Scheveningen en in Rotterdam als de bekende gele watertaxi’s. Ook over de landgrenzen heen varen de boten van Alumax. Zo deden de Alumax boten tijdens de Olympische Spelen van Londen (2012) dienst als officiële watertaxi van de organisatie. Maar ook BAM International, Natuurmonumenten, diverse brandweerkorpsen, Boskalis en Rijkswaterstaat behoren net als honderden particulieren tot de grote klantenkring van het bedrijf.   

Wat ondanks de groei en de vele lofuitingen die Alumax ten deel zijn gevallen onveranderd is gebleven, is de stevige band tussen Remko en Jarno; partners in business maar bovenal betrokken zwagers.

Alumax Boats b.v. ontwerpt en bouwt verschillende modellen aluminium boten in verschillende afmetingen. Behalve sloepen en tenders voor particulieren maken wij ook ‘boten op maat’ voor onze zakelijke klanten zoals havendienstboten, watertaxi’s, werkboten en rondvaartboten.

We nodigen je van harte uit om eens een kijkje te komen nemen in onze ‘open keuken’. Dan zie je hoe wij de boten bouwen en vertellen wij jou graag meer over ons bedrijf.