_MG_1489

Tijdens het kiezen voor een boot heb je – nu nog – drie keuzes in aandrijving. Namelijk, een buitenboord benzinemotor (outboard), elektrische POD motor of een binnenboord dieselmotor (inboard). De voordelen van een binnenboord motor zetten we hier voor je op een rijtje. Succes met het maken van je keuze!

  1. In tegenstelling tot een outboard motor is – zoals de naam het al zegt – de inboard motor geïntegreerd in de boot. Dit is een voordeel omdat boot en motor één zijn en ook zo gezien worden;
  2. Beter bestand tegen vandalisme en diefstal omdat de motor ingebouwd is;
  3. Zuiniger in brandstof verbruik;
  4. Minder geluidsoverlast;
  5. Minder kwetsbaar;
  6. Extreem lage uitlaatgasemissies.

Maar wat is een binnenboord motor nou eigenlijk?

In tegenstelling tot een buitenboordmotor waarbij een motor buiten de romp van het vaartuig is gemonteerd, is een binnenboordmotor een motor die is ingesloten in de romp van de boot, meestal verbonden met een voortstuwingsschroef door een aandrijfas. Binnenboord motoren zijn meestal viertaktmotoren. Daar wordt meestal gebruik gemaakt van natte uitlaten om de uitlaatgassen te koelen. De uitlaatgassen worden boven water geloosd. Op deze manier is de watervervuiling door middel van uitlaatgassen minimaal. Kijk bijvoorbeeld eens naar deze speciale uitvoering voor de Olympische Spelen in 2012.

Ben je benieuwd naar wat een boot met buitenboordmotor of een elektrische aandrijving je te bieden heeft? Klik op de desbetreffende vetgedrukte oranje woorden.

Share: