start-watertaxi-op-rtv-drenthe

Onlangs is gestart met de bouw van de eerste volledig elektrische watertaxi voor Watertaxi Rotterdam. Dit was voor Andries Ophof van RTV Drenthe aanleiding om een kijkje te komen nemen en opnames te maken.

De komende anderhalf jaar zal de bekende geel-zwarte watertaxi beeldbepalend zijn op de werf van Alumax in Meppel. Want deze eerste watertaxi wordt gevolgd door nóg eens zes watertaxi’s. Van de zeven watertaxi’s krijgen er vier een capaciteit van veertig passagiers en twee boten zijn geschikt voor 12 personen en hun fietsen. Het zevende model beleeft een primeur want deze zal aangedreven worden met hulp van waterstof. Het is op deze schaal dan wereldwijd voor het eerst dat een boot in bedrijf komt die volledig op deze schone energie vaart. De waterstof-watertaxi wordt ontwikkeld door het SWIM-consortium, met financiële steun van Gemeente Rotterdam, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en het Gieskes Strijbis Fonds. De waterstof-taxi die in gebruik wordt genomen, zal in de exploitatie van Watertaxi Rotterdam in elk geval volledig met de rest van de vloot gaan meedraaien. Voor het zover is, zal door de partijen in SWIM de komende maanden zowel de boot als een geheel nieuw aandrijfsysteem worden ontwikkeld en getest.

In het SWIM-consortium nemen Watertaxi Rotterdam, de (maritieme) innovatie-bureaus Flying Fish en ZEPP solutions uit Delft en ‘social venture building studio’ Enviu deel.

Share: